marți, 15 decembrie 2009

Alăptarea poate reduce obezitatea infantilă

Potrivit unui studiu condus de un cercetător de la Universitatea din Carolina de Sud hrănirea la sân a copiilor poate reduce riscul de obezitate, chiar dacă mama este obeză, sau de diabet.

“Constatările contrazic un alt studiu de mai mică amploare care a arătat că acei copii care au fost alăptaţi de către mame cu diabet zaharat au toleranţa scăzută la glucoză, un precursor al diabetului zaharat, şi câştigă excesiv în greutate”, a declarat Dr. Elizabeth Mayer-Davis, de la Universitatea din Carolina de Sud, cercetător principal al studiului în care au fost implicaţi şi oameni de ştiinţă de la Universitatea Harvard şi Brigham şi de la Spitalul pentru femei din Boston.

"În contrast cu studiul de mai devreme, noi am fost capabili să includem în studiul nostru mamele care nu au avut diabet zaharat, precum şi pe cele care au avut, iar dimensiunea eşantionului nostru a fost semnificativ mai mare," a spus Mayer-Davis.

"Studiul vine într-un moment în care naţiunea se luptă cu o “epidemie” de copii şi adulţi supraponderali şi obezi", a spus ea. "Obezitatea este unul dintre factorii de risc care duce la diabet de tip 2 şi acest studiu subliniază importanţa alăptării pentru a reduce riscul de obezitate în copilărie."

Studiul a fost realizat la Şcoala de Sănătate Publica Harvard şi a inclus peste 15.000 de băieţi şi fete cu vârsta cuprinsă între 9 şi 14 ani. Cercetătorii au descoperit a fost mai puţin probabil ca cei care au fost alăptaţi în timpul primului an de viaţă să devină obezi la vârste mai mari, indiferent dacă mamele lor au fost supraponderale sau cu diabet.

Cercetătorii sunt de părere că există mai multe motive pentru care ar fi mai puţin probabil ca bebeluşii hrăniţi la sân să devină supraponderali. Femeile care alăptează pot să răspundă mai repede la plânsul natural al copilului pentru foame. Copiii alăptaţi, de asemenea, pot să se oprească din mâncat atunci când sunt sătui, spre deosebire de copiii hrăniţi cu biberonul care primesc o anumită cantitate de formulă de lapte praf şi sunt încurajaţi să termine tot ceea ce este în biberon. Şi compoziţia nutriţională a laptelui matern este diferită de formula de lapte praf: se schimbă în timp ce sugarul este alăptat. Răspunsul biologic al sugarului la laptele matern poate avea mai târziu un impact asupra riscului de a lua în exces în greutate, a spus Mayer-Davis.

"Alăptarea poate duce copiii pe o pistă sănătoasa în viaţă, în special atunci când familia continuă cu o alimentaţie bună şi cu o activitate fizică regulată, ca parte din stilul lor de viata", a spus ea.

Mayer-Davis a spus că studiul punctează importanţa încurajării hrănirii la sân, mai ales în familiile cu istoric de obezitate, diabet zaharat şi a altor factori de sănătate cum ar fi hipertensiunea arterială şi bolile cardiovasculare.

"Prin încurajarea hrănirii la sân ne gândim şi la încurajarea venită de la medici, asistenţi medicali şi alţi furnizori de servicii medicale", a spus ea. "Dar, de asemenea, este extrem de important suportul din partea membrilor familiei, prietenilor şi angajatorilor care pot face locuri special amenajate pentru femeile care au nevoie de timp pentru a utiliza pompele de sân".

Studiul a fost sprijinit cu fonduri de la National Institutes of Health.

Sursa: Universitatea din Carolina de Sud
http://www.naturalnews.com/021117_obesity_childhood_obesity_diabetes. Html

Un comentariu:

  1. aici lasa-ma sa te contrazic si sa spun ca "Alpatarea reduce cu SIGURANTA obezitatea infantila"

    si copii alaptati vor fi mai firavi si mai subtirei intreaga lor viata. eu inca nu am vazut copil alaptat care sa fie obez (nici in copilarie si nici la maturitate).

    obezii sunt niste creaturi reusite ale celor de la Nestle, HIPP & Co.

    RăspundețiȘtergere