luni, 14 decembrie 2009

Celule stem descoperite în laptele matern


Cel mai recent indicator că laptele matern este mult mai mult decât furnizare de hrană pentru nevoile fizice ale unui copil a venit recent când Dr. Mark Cregan, un biolog molecular de la Universitatea din Australia de Vest, a descoperit celule stem în laptele matern. Nu numai că această revelaţie este foarte interesantă, dar dr. Cregan speră că aceasta este prima descoperire dintre viitoarele descoperiri referitoare la calităţile laptelui matern.

"Deja ştim că laptele matern îndeplineşte nevoile nutriţionale ale copiilor, dar suntem doar la început să înţelegem că acesta îndeplineşte, probabil, multe alte funcţii," a spus recent dr. Cregan. El crede că laptele matern preia de la placenta, la naştere, funcţii pentru toate nevoile genetice de dezvoltare ale unui copil. "Acestea setează copilul spre dezvoltarea perfectă", a declarat dr. Cregan.
A fost deja stabilit că bebeluşii alăptaţi au un vârf al IQ-ul peste copiii hrăniţi cu formula. Există, de asemenea, o serie de stimuli ai sistemului imunitar pe care un copil îi primeşte atunci când e alăptat. Oamenii de ştiinţă îşi menţin părerea că aceste beneficii de sănătate le va avea copilul pe tot parcursul vieţii.

Mesajul dr.Cregan este clar. "Ideea este că multe mame văd laptele praf ca fiind identic cu laptele matern, că arata la fel şi, astfel, trebuie să fie la fel. Dar acum ştim că sunt destul de diferite şi o mulţime de efecte ale laptelui matern comparative cu cele ale formulei de lapte praf au devenit evidente timp de decenii. Companiile producătoare de formula de lapte praf s-au concentrat pe potrivirea calităţile nutriţionale, să fie ca ale laptelui matern, dar niciodată nu poate formula de lapte praf să ofere orientările de dezvoltare", spune el.

Dr. Cregan a primit titlul de doctor la Universitatea din Australia de Vest, e specializat în compoziţia celulară a laptelui matern. Dr. Cregan s-a focusat pe compoziţia celulară a laptelui matern în relaţie cu sinteza laptelui, îndepărtarea laptelui şi dificultăţile potenţiale în alăptare, precum şi utilizarea potenţială a laptele matern în cercetarea cancerului mamar.

Echipa sa de cercetare a colectat o cultură de celule din laptele matern, iar rezultatul a fost pozitiv pentru marker-ul de celule stem. O altă analiză a arătat că celulele ar putea fi "reprogramate" pentru a se modela pe multe tipuri de ţesut uman.

În plus, celulele imunitare găsite în laptele matern au demonstrat că pot supravieţui procesului digestiv al copilului şi, eventual, ar putea fi folosite pentru a oferi o metodă de dezvoltare a obiectivelor de a cuceri anumite bacterii şi viruşi.

Dr. Cregan, recent, a prezentat concluziile sale către 200 de experţi, lideri mondiali în domeniu. El a afirmat: "am arătat că aceste celule au toate caracteristicile fizice ale celulelor stem. Următorul pas este de a vedea dacă acestea se comportă ca celulele stem." Dacă acest lucru se constată, atunci celulele stem din laptele matern vor oferi ştiinţei o metodă etică de recoltare pentru cercetare.

Sursa
Sursa foto

2 comentarii:

  1. Interesant! Ar fi nemaipomenit sa se mearga cu cercetarea pana la capat si sa se dovedeasca ca este si adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant! Sa ne mai tii la curent daca mai gasesti informatii pe tema asta!

    RăspundețiȘtergere