joi, 13 august 2009

Săptămâna alăptării în parcul Tineretului, Bucureşti

Ieri am poposit în parcul Tineretului. Am întâlnit câteva mame care ştiau despre săptămâna alăptării în Bucureşti, citiseră pe desprecopii.com sau auziseră la radio România Actualităţi. Oricum, ieri a vuit presa despre acest eveniment şi ne aşteptăm să fim asaltate de mame sau viitoare mame.
Parcul nu era aşa aglomerat cum ne aşteptam, dar am întâlnit şi gravidute care s-au bucurat că le-am ieşit în cale.
M-am îndreptat cu un flyer în mână către două doamne tinere, una din ele împingea un cărucior cu un copilaş până într-un an. Am nimerit-o tocmai pe mamă, i-am explicat despre săptămâna alăptării, i-am înmânat un flyer care suna aşa:


ea l-a citit cu atenţie după care mi l-a înapoiat şi mi-a zis: "eu sunt asistentă medicală!"
Luaţi-o cum vreţi!!
Cum?
Părerea unanimă, adică a mamelor cu care am stat de vorbă în această săptămână şi majoritatea celor care au postat pe alte site-uri la subiectul săptămânii alăptării, era că această campanie pro-alăptare trebuia să se desfăşoare în maternităţi, pentru că acolo e buba mare!!!!!!!!!!!!


Nu uitaţi să o ascultaţi pe Irina, azi, în jurul orei 9.30, la radio Itsy-Bitsy.Va vorbi despre "Săptămâna alăptării".


Senzaţii ţări!

Azi vă aşteptăm în Parcul Herăstrău!Nu ne ocoliţi dacă vă interesează subiectul!

6 comentarii:

  1. Adica era asistenta medicala si le stia pe toate?! Sau poate a fost cu buna intentie si a vrut sa faca o economie la fluturasi.... Depinde si de tonul cu care a raspuns...
    Eu am nascut la Giulesti, mare sprijin ca sa alaptez nu am primit, dar nici nu am fost descurajata. La externare neonatalogul fetitei mi-a dat cateva sfaturi. Printre ele: sa alaptez exclusiv pana la 6 luni si sa incerc sa continui alaptatul pana pe la un an jumate, sa nu dau lapte praf, sa dorm cu fetita in camera.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chestia cu maternitatile e adavarata, in parc nu poti folosi decat celor (putine) care alapteaza deja si vor sa renunte.

    Eu am nascut la Euroclinic si, desi se recoamnda in teorie alaptatul, Sophia a fost hranita cu biberonul imediat de la nastere. Mi-a luat peste o luna sa ajung sa alaptez exclusiv.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim13/8/09

    Exact, Rox! In maternitati e buba mare! Dar cum poti face sa ai acces acolo fara sa starnesti orgolii inutile, fara sa "co-interesezi" vreun director??...
    Asta nu scade cu nimic importanta actiunii voastre! In engleza se cheama "raising (public)awarness", nu stiu termenul in romana, dar joaca un rol foarte important in "educarea" publicului.
    Si mie mi s-a atras atentia in parc asupra faptului ca ar trebui sa abordez gravide sau femei cu copii foarte mici, ca in rest...cu ce as mai putea ajuta o femeie cu copil de 6 luni care deja alapteaza?!?...Ca ea oricum stie deja despre alaptare si a depasit momentul critic...
    Cand i-am spus, folosind toata diplomatia de care sunt capabila, ca de exemplu eu am alaptat o perioada mai lunga (n-am dat date ca sa nu lezez orgolii) si ca mi-ar fi prins bine putina sustinere, am primit ca raspuns un zambet fortat si ceva de genul "ei, da, da' ai facut asta fiindca ai vrut tu neaparat..." Adica a fost un moft, cu alte cuvinte...
    Ca sa nu mai mentionez raspunsurile de genul "nu, multumesc, eu n-am alaptat, n-am avut lapte" sau "nu, multumesc, am alaptat pana la 4 luni" :((

    Adelamaria

    RăspundețiȘtergere
  4. @Adra, dupa ton, am dedus prima ta varianta!
    @Mihaela, in parc ne-am indreptat atentia f mult catre viitoare mamici - gravidutele.
    Ai avut vointa!Conteaza f mult!
    @Adelamaria, interese peste tot, cam asa ceva.Dar, o sa incercam!
    Eu zilele astea am auzit foarte mult replica "am terminat!Nu mai e cazul!"

    RăspundețiȘtergere
  5. eu am nascut la Borsa, cea cu mafie locala... acolo se incurajeaza alaptatul, dar s-ar putea si mai bine!
    "ti-am zis eu":)) asta a fost prima mea reactie cd am aflat de actiune!. nu-i bai, cine are urechi aude!
    sunt persoane care se simt lezate cand incerci sa le ajuti...

    RăspundețiȘtergere
  6. mda, si eu sunt asistenta si degeaba. Ca asistent medical nu poti invata in scoala toate specialitatile , ci doar general. Specializarea se face in momentul in care ajungi pe o anumita sectie. Ma indoiesc ca daca as fi ajuns pe neonatalogie as fi stiut atat de multe ca azi, cu doi copii , unul care a fost alaptat 1 an si 7 luni si cel mic de 10 luni inca alaptat. Si cu cat citesc mai mult imi au seama cat de putin stiu defapt.

    Numai cate medicamente sunt de fapt permise in alaptare pentru care multi medici sfatuiesc mamele sa intarce. Pe fetita am intarcat-o la 10 luni timp de 7 ile pentru ca Gentamicina nu ar fi compatibila cu alaptarea! WRONG! Si dupa ce ma simteam atat de rau ma si mulgeam din 2 in 2 ore sa nu pierd laptele, o chinuiam si pe fetita care nu vroia nimic sa bea..un adevarat cosmar!

    Multumesc Rox pentru linkul spre kellymom. O adevarata comoara.

    RăspundețiȘtergere