miercuri, 30 decembrie 2009

Lapte matern de vedetă (I)

Sunt mame, dar în acelaşi timp au şi o carieră de succes în lumea artistică. Unele dintre ele au ales să alăpteze şi au făcut-o cu succes. Pot fi ele modele pentru viitoarele mame pentru ca acestea să poată face o alegere ce este benefică copilului?

Charlotte Church - 23 ani, cântăreaţă, mamă a doi copii, născuţi acasă, alăptaţi. Nu vrea să ţină prelegeri despre alăptare, dar nu îşi putea imagina că nu va alăpta. "Cred că este ridicol să poţi şi să nu vrei să alăptezi", declara Charlotte.




Christina Aguilera
- 27 ani, cântăreaţă, mamă a unui băiat, a glumit pe seama dimensiunea sânilor ei după naştere. Ea admite că alăptarea a ajutat-o să dea jos o parte din kilogramele acumulate în timpul sarcinii. Implantul de silicon nu a determinat-o să NU alăpteze.
Ea a mărturisit că nu s-a ferit să alăpteze şi îi cânta mereu copilului ei ca să-l facă să adoarmă.



Naomi Watts - 40 ani, actriţă, mamă a 2 băieţi. În ianuarie 2009, imediat după naşterea celui de-al doilea băiat, declară: "Alăptez!".
A recunoscut că alăptarea a ajutat-o să dea repede jos kilogramele acumulate în sarcină.



Nicole Richie - 28 ani, actriţă, fata adoptivă a lui Lionel Richie, renumită pentru problemele ei de alimentaţie (anorexie, bulimie), mamă a 2 copii: o fată şi un băiat.
Pe timpul alăptării alimentaţia ei a devenit raţională din motive întemeiate: fetiţa ei era sensibilă la unele alimente. "A trebuit să renunţ la lapte, la roşii şi la salată. Crezi că trebuie să renunţi la toate când eşti însărcinată, dar, de fapt, asta se întâmplă atunci când alăptezi", declara Nicole.



Salma Hayek - 43 ani, actriţă, mama unei fetiţe de 2 ani, a creat vâlvă atunci când a susţinut, în emisiunea lui Oprah, că pierderea în greutate datorită alăptării este un mit: "Este o minciună - nu este adevărat. Cu câteva excepţii, singurul motiv pentru care femeile dau jos nişte kilograme când alăptează este faptul că nu mănâncă şi mai şi alăptează. Iar acest lucru nu este bun pentru copil."
Şi un gest teribil de frumos şi uman(înclin să gândesc că l-a făcut pentru că aşa a simţit şi nu doar pentru imaginea UNICEF): actriţa a alăptat un copil african în timpul unei călătorii pe care a făcut-o în Sierra Leone, în septembrie 2008, în calitate de purtător de cuvânt al unei campanii realizate de UNICEF.



Eva Herzigova - 36 ani, model, după 7 săptămâni de la naşterea fiului ei George, a apărut în mai multe fotografii, inclusiv în care îşi alăptează bebeluşul. Ea declara: "îl alăptez pe George pentru a construi o puternică relaţie cu el. Acum am cu 5 kilograme mai mult decât înainte de sarcină şi cea mai mare parte a acestui surplus pare să se afle în sâni mei!. Mi-ar plăcea să păstrez greutatea în plus exact în acest loc! Încerc să mănânc cât mai multe alimente grase, deoarece cred că acest lucru este benefic pentru laptele meu."



Halle Berry - 42 ani, actriţă, şi-a alăptat fetiţa, Nahla Ariela Aubry, dar s-a şi mândrit cu dimensiunea sânilor ei post-natali, apărând după 6 săptămâni de la naştere cu o rochie gen leopard care îi scotea în evidenţă.



Monica Belluci - 44 ani, actriţă, căsătorită din 1999 cu actorul francez Vincent Cassel, mama unei fetiţe: Deva.
"Copiii îţi "fură" somnul. Nu am dormit timp de doi ani. Am alăptat-o nouă luni de zile. Dar am fost atât de fericită să devin mamă, încât nu mă deranjează nici un sacrificiu".

Helena Bonham Carter - 43 ani, actriţă, mamă a doi copii, recunoaşte că adoră să alăpteze, pe primul copil l-a alăptat până la vârsta de 4 ani. La patru luni după a doua naştere, ea declară: "ştii că îi faci copilului un mare bine. După ce am avut atât de mult timp grijă de sâni mei, este bine de ştiut că ei există cu un scop."



Gwen Stefani - 40 ani, cântăreaţă, mamă a 2 copii, ea nu avea nicio îndoială că va alăpta din nou: "Iubesc gândul că sunt o persoană specială şi că alăptez. Eu sunt văcuţa care dă lapte! Teoria mea este că alăptarea îţi dă puteri supraomeneşti. Cum altfel aş putea să fac toate aceste lucruri când de obicei sunt dependentă de somn?"



Jessica Alba - 28 ani, actriţă, mamă unei fetiţe, Honor Marie Warren, a a vut parte de o naştere prin hipnoză, după care şi-a alăptat fetiţa. În timpul sarcinii, somnul actriţei era tulburat de gândurile terifiante despre alăptare. Era speriată că nu va putea alăpta.



Jennifer Garner - 37 ani, actriţă, şi-a alăptat fiica timp de 14 luni; a spus că alăptarea i-a adus pace în suflet şi sentimentul că are un scop în viaţă.



Catherine Zeta-Jones - 40 ani, actriţă, a vorbit deschis despre cât de mult îi place să-şi alăpteze fiul Dylan Michael. "Am de gând să fac asta cât de mult pot", a declarat ea. Există ceva foarte intim în alăptare. Acea oră sau cele 45 de minute sunt pur şi simplu minunate. Să ai o astfel de legătura şi să ştii că micuţul primeşte anticorpii de care are nevoie este minunat."



Angelina Jolie - 34 ani, actriţa, a subliniat că alăptarea şi creşterea celor şase copii au fost metodele cele mai eficiente de a scăpa de kilogramele în plus.
Alăptarea gemenilor nu a fost chiar uşoară. Actriţa a spus că economiseşte mult timp alăptându-şi simultan gemenii. "E mult mai greu decât scrie în cărţi. E nevoie de multă forţă şi trebuie să ştii o priză din fotbalul american ca să-ţi iasă", a declarat pentru GMTV.



Marcia Cross - 46 ani, starul din "Neveste Disperate" a spus că abilitatea ei de a-şi alăpta simultan fiicele gemene, Eden şi Savannah, este o mare realizare, adăugând "Nu e ca şi cum aş găti!. E ca şi cum aş face cea mai bună mâncare din lume." Deşi nu a fost deloc simplu să o facă, actriţa s-a bucurat de timpul petrecut alăptându-şi copiii. Lui Eden i-a fost greu să apuce bine sânul, dar alăptarea a fost lucrul cel mai minunat, atât de frumos, atât de dulce şi de intim. A trebuit să mă opresc atunci când Eden şi Savannah aveau patru luni şi să mă întorc la muncă."



Julia Roberts - 42 ani, actriţă, şi-a alăptat bebeluşii gemeni Phinnaeus şi Hazel.




Cynthis Watros - 41 ani, actriţă în serialul "Lost", şi-a alăptat fiicele gemene, Emma şi Sadie, care au acum 9 ani. Ea a declarat: "Îmi privesc corpul altfel acum decât înainte. Am altă părere despre sânii mei. Înainte, îmi cumpărăm un sutien grozav în care ei arătau minunat. Acum mă uit la ei şi încă mă gândesc că sunt nişte sâni, sunt sânii mei, arată grozav, dar este uimitor şi că pot hrăni cu ei fiinţe umane."



Courtney Cox - 46 ani, actriţă, a alăptat peste un an de zile. "Alăptarea este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru bebeluş. Am avut nevoie de perseverenţă în primele săptămâni deoarece fiica mea nu apucă bine sânul şi era foarte dureros pentru mine; dar sunt fericită că nu am renunţat, pentru că acum nu numai că am o legătură specială cu copilul meu, dar acum alăptarea îmi este uşoară şi în plus este extrem de sănătoasă.", declara actriţa.



Heidi Klum - 36 ani, manechin, mamă a 4 copii, soţia lui Seal, a născut în noiembrie 2009. "În momentul de faţă Lou are nevoie de mine enorm. Nu numai din cauză că o alăptez, ci şi pentru că ea trebuie să fie aproape de mamă. Va dormi acum, cu noi, în dormitorul nostru - la fel cum au făcut şi fraţii ei. Este mai uşor pe timp de noapte, dacă îi este foame", declara super-modelul.

8 comentarii:

  1. Super, alaptatul ar trebui promovat mai mult de vedete, oamenii sunt receptivi si au tendinta sa imite ce fac ele. O campanie cu Andreea Marin si Esca vorbind despre cum au alaptat ele si ce benefic e alaptatul (daca or fi facut-o) ar avea efect (ce-ar fi sa te gandesti la asta, daca n-ai facut-o deja).
    In rest sunt de acord cu Salma, eu m-am ingrasat de la alaptat, ca mancam ca un purcel (mi-era foame incontinuu). Dar kilogramele s-au dus imediat cum am terminat alaptarea, n-a fost asa grav.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Oliviutza, citeam, mai demult, ca este f usor de slabit imediat dupa intarcare, in prima luna, cu un regim echilibrat, fara grasimi, dulciuri, paine etc.

    In ceea ce priveste vedetele.....m-am gandit (inca gandesc).......am pus in paranteze ca e ...Part I. De abia a inceput anul! (hi,hi, hi)
    Te astept la urmatorul grup!

    @Zicolorata, cand mi-a venit ideea sa vad ce vedete alapteaza mi s-a parut puerila, pe parcurs, cand citeam ce declarau unele din ele, am fost chiar surprinsa. Vorbeau de alaptare pana la 4 ani (vezi H.B.Carter), de co-sleeping (vezi H. Klum) samd
    Iar cand le-am vazut si varsta unora- peste 40 ani....wow!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce-mi place de heidi klum si familia ei sunt adorabili. iar de la helena bonham carter nici nu ma asteptam la altceva. e super crazy dar in sensul cel mai bun :D
    m-a distrat articolul, rox

    RăspundețiȘtergere
  4. tipa din kill bill uma thurman, in timpul filmarilor facea pauze ca sa alapteze.
    a si slabit enorm caci era foarte solicitata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fain articolul, Rox! La cat mai multe si in noul an :) O imbratisare mare-mare de tot pentru tot ce faci.

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant articol! Multu'
    Ciudata reactia Salmei Hayek.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim6/1/10

    Foarte bine punctat mesajul alaptatului in acest articol. Cred ca avem nevoie mai mult decat orice de puterea exemplului, de experiente pozitive care sunt promovate, mai ales din partea unor persoane care prin statutul lor sunt lideri de opinie. Asa cum scria si Olivia, si eu mi-am pus intrebarea care dintre vedetele noastre au alaptat, cred ca am sa dau un search pe google, sper sa gasesc ceva.

    RăspundețiȘtergere